our marriage

Friday, December 23, 2011

Saturday, November 12, 2011

~bibik baruku~

salam.

bersawang nyer lahai blog diari ambe ni...mcm umah ku jugak bersawang..hehhe..
.
.
.
bibik baru dah sampey..seb baik kosnye murah sajer...
.
.
.
anyway..bibik baru ambe dh memulakan tugasnya semalam..
pagi ni pon dia melakukan tugasnya dgn tip top sekali...
.
.
nak kenai ngn my bibik dak...hehe..
.
.
tettt..presenting my new bibik...





tara...nilah bibik baru saya...saya berjaya mendapatkannya setelah sekian lama mengusha di kedai shoping moping mall...
so semalam telah berjaya dgn jayanya dan gigihnya membeli dr agent opps beli kat Giant jer la..
ngn rege rm 29.90 sajor...

ambe siap beli refiil satu terus..kos mesti lunyai la klu satu jer kan..kata umah ko luas tahap padang badminton..hihi...
selamat menjalankan tugasyer bibik ku...


Thursday, September 29, 2011

day 22..

salam...

pagi ini adalah yg terbaik penah aku buat..bgn pg se'awal' 6.30 ( awal la bg yg dlm ptg kan)..klu keje lain cite...
bgn jer siap aku mandi..prepare bekpes for hubby n kakak...dorg nak pi keje n sekolah..haruslah la mama sediakan bekpes sekali sekala time rajin kan...

ala bekpes yg ala kadar jer..roti bakar ngn telur separuh plus teh o....
.
.
.
pas dorang kuar g keje n sekolah..aku prepare susu for ammar n arissa...mandikan ammar n arissa...
.
.tdokan arissa..while keep my eye on ammar yg dok main kat porch...
.
. basuh baju..ooppss mesin yg basuhkan...basuh pinggan,boto susu,etc...and last but not least...
facebooking+blogging..sambil henjut2 buai arissa...
.
.
.
jap2 g nak sambung sidai kain n lipat kain..pastu.....zzzzzzz!!!!adios.

Thursday, September 22, 2011

Alya 1st to school...

my lovely doter...
dok kat kg pon kena sekolah tau..kena ngaji..so kami tumpangkan kakak kat Sek kat sini..tumpang kat pra..malam pulak pas magrib kena pegi ngaji..semenya pegi dgn to sedara dia aka bapa sedara laki aku...




ni hari ke-2 g ngaji...



kakak tgh pakai kasut...1st day nak g sekolah.




ready to school...




owh ni terang sket...brr bukak lampu...



awal2 lagi kakak dh bersiap..nek mek yg tolong kejutkan kakak..mama layan tdo g...bagus anak mama papa ni..sekolah rajin2 yer...

*abaikan bilik ku yg mcm tongkang x pecah!!





my 15th day of pantang...

presenting...my 3rd baby...

Nur Arissa Rania


Wednesday, September 14, 2011

~cerita Raya 2011~

.

.

.

Raya pertama kami taun ni adalah kat Marang,Terengganu....malam raya tu.. seperti biasa tolong mak mertua(mek) ngn my biras(Kak Fa)..tapi lebih kepada tolong tgk la..semenya disetelkan oleh MIL n my biras...menu raya kami simple jer...nasi minyak+gulai bebiri+ayam masak merah+acar...aku just tolong goreng ayam...Kak Fa yg buat nasi minyak,acar n ayam masak merah,MIL plak buat gulai bebiri..( 2 ekor jer..kecik jer biri2 nyer)

.

.

.
tapi malam raya tu aku tdo lewat...masuk umah dh awal..layan tgk tv,isi biskut2 raya dlm balang...tu jer yg mak buyung mampu+larat nak buat...

.

.

.

kol 3 lebih br tdo..oopss b4 that hubby dh tolong siap iron baju2 raya aku,hubby and anak2..seb baik steam iron..laju la sket proses menggosoknya..tQ to hubby!

.

.

.

esknya bgn n siap2 ape yg patut...MIL n adik badik yg lain setupkan tempat letak nasik..air seme..pas jer org2 kg turun surau..(surau depan umah jer ye)...umah ni la dulu yg depa serbu...

kejap jer..seme nasik sold out habis..seb baik sempat mkn..kol 11 lebih nasik hbs!!!

.

.

.
owh taun ni adir ipar (Ja+Hafiz..) yg dok kt Penang x blk beraya sini...dia beraya kat Kedah umah MIL dia..
kurang meriah sket la..adik badik x cukup korum..tapi tetap meriah..tapi satu jer yg x besh..pic raya sekeluarga besar x sempat nak amik daa...anyway tema taun ni adalah mengikut family masing2..like PIL,mek ayah n adik2 yg blom kawen..kaler biru..famili aku kaler grey n famili Abg D + Kak Fa kaler coklat..

.

.

.

here's only pics from our small famili..

.

.

.

.::my hensem boy....Ammar aka abang ngah..selepas di paksa bgn mandi..tdo balik then paksa bgn tuk dipakaikan baju raya...dia mengamuk nak tdo lg..pas pujuk2 br ok...::.

.


.


.
.::touch abang ngah....::.


.

.

.
.::my anak dara aka kakak Alya n abang ngah!!!::.



.

.

.
.::mak buyung aka mama n papa!!::.

.

.

.
.::our small famili + baby inside!!!::.

* SELAMAT HARI RAYA AIDILFITRI 1 SYAWAL 1432 H.*

#30 OGOS 2011#

@

^MARANG,TERENGGANU^










Tuesday, September 13, 2011

~Day 6th~

sorry..lambat nau nak annonce kat sini..( mcm ade yg kesah!!)
anyway ari ni baru ari ke6 berpantang..dah 6 hr umur budak tecik kat sebelah ni..huhu...
bdk kecik ni belum diberi nama secara officially lg...hurmmm tunggu papa dia register kan br leh announce..bukan apa..takut la last2 minit nanti nak buh nama lain kan...

anyway..my 3rd baby was born on 7th september 2011..tepat kol 7 pagi...kt Dewan Bersalin,Hospital Pekan,Pahang...berat baby 3.02 kg sajork....

alkisahnya...tidaklah seperti yg dirancangkan...sepatutnya aku bersalin kt trg...tetapi memandangkan aku balik semula ke Pekan utk urusan pertukaran aku dan disebabkan sakit nak beranak dah x boleh nak ditahan2,maka bersalinlah aku kat Pekan..apepon x kisahlah..asal mak bonda dan anakanda sihat walafiat..selamat semuanya...

asalnya semua barang bersalin+berpantang aku semuanya dah selamat berpacking dan dah dibawa ke kg..semuanya dibawa pulang sama pada hari sabtu before raya tu...gedebuk gedebak beraya sakan...4hb 9 tu..aku,hubby n kakak gerak semula ke Pekan..utk setelkan urusan pertukaran aku...so lepas setel2 semuanya...aku plan nk balik Ganu semula hari Selasa,tp hubby kena setel keje dia plak hr Rabu..so as we plan,pagi Rabu aku kena gerak ke Kemaman..pas keje ptg tu hubby akan turun kemaman,then terus zass ke Marang hntar aku n kakak.

tetapi nak dijadikan cerita,hari Isnin di Pekan aku setelkan urusan pertukaran aku,pegi sekolah,urus itu ini,jumpa memember...hari selasa lak..sempat lg aku merayap bandar Pekan,pegi Tabung Haji utk masukkan duit raya+duit tabung anak2...pegi beli baju sekolah kakak n last sekali sempat lg aku n kakak pekena A&W yg baru bukak kat bndar Pekan ni...walaupon taim tu berjalan dh x seselesa mana namun masih lg kugagahkan diri..ceewahhh..
malam tu pas hubby balik keje kami kua makan...balik bak buk bak buk...tdo...
.
.
.
mlm tu tdo mmg dh rasa sakit sikit2...dl kol 5 lebih2 aku bgn buang air kencing...masa ni sakit sikit2..ade lendir tp puith jer..pas kencing br kua lendir cmpur darah...aku x cuak lg...then aku pg sambung baring..sambil2 tu aku pegang tgn hubby n cakap kt dia aku sakit..dia terkejut..pastu smbg tdo balik...masih mamai lg..aku pusing badan membelakangkan die...pastu dlm kol 5.5o camtu bunyi 'tah'..terus kua air ketuban...masa ni aku kejut hubby then aku tetiba terus nangis...dia gelabah x tau nak buat apa...dia rasa kat kain yng aku pakai,dah basah..pastu aku mandi , kakak pon siap bgn mandi gak...terus we all gerak ke hosp Pekan...

sampai sana,nurse cek jalan br 4 cm...masa dok tgh2 cek ctg anak...dlm kul 6.45 mcm tu...aku dh sakit xtahan..misi terus bawak masuk labor room...aku dh sakit sgt..masa ni misi tnya apa aku dh xbuleh nak jwb dh..tukar bj pon atas wheel chair..naik atas bed je..misi cek..aku dh buleh on teran anytime jer...dlm 3 kali teran camtu...(masa ni mulut aku laju je baca segala ayat2 Al-Quran dan doa yg terlintas...)...baby pon kua dgn selamatnya...

nurse tunjuk suh tgk bby jantiina pe...aku tgk dn senyum..erm..gal pulak...selang bunga la kiranya...

pak pung pak pung kena jahit ape seme..aku xtgk jam kol wape aku masuk wad..kol 6 ptg aku dah blh kua..balik umah...amin..
thats all..klu ade cite2 yg tertunggal..xlengkap tu adatlah..susah gak nak remind balik yerk...
anyway aku skang slamat brpantang kat umah mertuaku kat marang....

Thursday, August 25, 2011

~mood raya~

tapi still x packing2 lagi baju2 seme...sape nk tolong kemas ni...
aduyai..benda paling malas nak buat!!

Wednesday, August 17, 2011

almost done.........

Boleh dikatakan semua persiapan raya n persiapan bersalin aku dh complete…klu ade pon mungkin 1,2 barang jer lagi…

Persiapan raya kami:

Mama/mak buyung :

  • Kaftan done-bli kt booth di Casa Limbong,Kemaman
  • Sandal done by CR2
  • Kasut sarung done by CR2..dh pakai g sekolah pon…
  • Tudung 4 kaftan done by Ariani
  • Blaus pepel done bli kt Mydin Mall KT
  • Tudung 4 blaus pepel done bli kat Center Point Kemaman
  • T-shirt preggy kuning done by Fair Mom
  • Tudung 4 tshirt xbeli kot,belasah tudung yg sedia ada!
  • Beg done by Santa Barbara
  • Jam done by Elle Studio..ekceli xde dlm perancangan…


Papa/big bos :

  • Baju melayu done by Butik Rina
  • Jeans done by Camel
  • Tshirt pepel done by BUM Equipment
  • Tshirt itam done by Milano
  • Tshirt kuning done
  • Sandal/sliper
  • Songkok /kupiah pakai yg sedia ada sajork…
  • Butang bj melayu already have
  • Sampin pakai yg taun2 lepas punye…

Kakak Alya:

  • Baju kurung ready made done by Gene Martino
  • Blaus pepel +jeans done by kiki lala
  • Blaus itam+jeans done by snail 4 girls
  • Tshirt kuning+legging done by woc n kiko girls
  • Kasut done bli kat Centre Point Kemaman,dh pakai pon
  • Sliper
  • beg


Abang Ngah
  • Baju melayu done by Butik Rina
  • Tshirt pepel+seluar done by kiki lala
  • Tshirt itam +seluar done by snail
  • Tshirt kuning+seluar done by disney
  • Sampin pakai taun lepas punye
  • Songkok/kupiah pakai taun lepas or yg Pak Long bg from Mekah
  • Butang baju melayu done..Mydin Mall
  • Kasut
  • Selipar

Well done..itu saje yg boleh disenaraihitamkan for persiapan raya kami….yg lain2 such as biskut raya, aku tempah 3 jenis jer..3 jenis darab 2 bekas…yg lain2 spt kerepek,kacang,akan dibeli di Terengganu nanti..hopefully..

duit raya tggu gaji..huhu..sampul duit raya..dh ade 2 paket + yg taun2 lepas pon stil ade lagi…

kereta akan diservis kendian…

Ape lg yerk…dh xtau nak pikir ape..mybe itu saje ..